Direct contact met een hulpverlener?

Gratis & anoniem

Whatsappen

Tussen 8.00 en 00.00

Start chat

Tussen 8.00 en 00.00

Bellen

Dag en nacht bereikbaar

Menu bar

Mijn vader/moeder is gokverslaafd

Deze informatie is bedoeld voor kinderen van een gokverslaafde ouder.

Herken jij jezelf in de volgende situaties?
  • Ik heb net ontdekt dat een van mijn ouders gokt.

  • Mijn vader/moeder gokt en liegt hierover.

  • Ik heb ontdekt dat mijn vader/moeder een terugval heeft.

  • Ik ben op zoek naar hulp voor mijn ouder.

  • Ik ben op zoek naar hulp voor mijzelf om hiermee om te kunnen gaan.

Herkenbare situaties
  • Je komt er net achter dat je vader/moeder (nog steeds) gokt. Dit kan heftige emoties oproepen. Je voelt je bedrogen of bent in totale schok. Dat is ook niet vreemd, je dacht je vader of moeder te kennen en nu blijkt het beeld dat je eerder van je ouder had, niet te kloppen met de situatie nu. Dat kan voor veel (zelf)twijfel zorgen. Je wilt weten of het gokken iets met jou of jullie relatie te maken heeft. Vaak is dat niet het geval, maar toch kan het zo voelen.

  • Misschien maak je je zorgen omdat je ouder zijn of haar vermogen vergokt en ben je bang dat er straks niet genoeg geld overblijft om het huis van te betalen of in levensonderhoud te voorzien.

  • Ook kan het voorkomen dat je je zorgen maakt over een erfenis die vergokt wordt, waardoor het kindsdeel van jou en je eventuele broers en of zussen verdwijnt.

Waarom gokken mensen?

Verslaafde gokkers zoeken de spanning van het gokken op. Dan hebben ze even geen last van problemen, gedoe of gezeur aan hun hoofd. Ze zijn altijd met gokken bezig. Ze verlangen ernaar en denken eraan. Dus ook als ze niet gokken. Als iemand even iets minder wil gokken dan moet diegene dus heel veel gevechten leveren op één dag.

Ik voel me verantwoordelijk voor het gokgedrag van mijn vader/moeder

Een gokprobleem is iemands eigen verantwoordelijkheid en stoppen met gokken dus ook. Wel kun je iemand helpen om de balans op te maken: wat zijn de voordelen van gokken? En wat zijn de nadelen? Zeg bijvoorbeeld dat je wilt praten omdat je je zorgen maakt. Of omdat je benieuwd bent of je vader/moeder jouw zorgen begrijpt.

Het komt vaak voor dat het verantwoordelijk voelen voor een ouder ten koste gaat van je eigen levensgeluk en op de langere termijn kan dit psychische klachten veroorzaken. Wanneer je merkt dat het allemaal wel erg veel voor je is, zoek dan hulp.

Hulp voor naasten

Hoe kan ik mijn vader/moeder helpen?

Je weet waarschijnlijk pas net dat je vader/moeder (weer) gokt omdat hij of zij dit zelf verteld heeft of omdat je het hebt ontdekt. Deze ontdekking is vaak een schok. Na de eerste schok zal je waarschijnlijk willen weten hoe je je ouder kan helpen.

Lees hieronder welke stappen je hiervoor kan zetten:

1) Ga het gesprek aan

Probeer een goed moment te zoeken om een gesprek aan te gaan met je vader/moeder. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Er is geen vast recept voor een gesprek, maar het is goed om op de volgende punten te letten:

  • Begin met te benoemen dat het geen makkelijk gesprek wordt.

  • Toon begrip voor je vader/moeder.

  • Laat merken dat je hem/haar wil helpen/steunen.

  • Vraag eens naar de voordelen van het gokken voor je vader/moeder. (Dit helpt om het niet alleen maar een moeilijk en zwaar gesprek te laten zijn.).

  • Geef aan dat je om hem/haar geeft en dat je je zorgen maakt.

2) Laat iemand zijn/haar eigen problemen oplossen

Laat je ouder zijn of haar eigen problemen oplossen. Laat je ouder zichzelf bijvoorbeeld inschrijven bij CRUKS (het landelijk register waar probleemgokkers in opgenomen kunnen worden. Wanneer een speler hierin is opgenomen, mogen ze minimaal 6 maanden niet meer gokken bij welk casino dan ook) in plaats van dat jij dit doet.

  • Geef dus ook geen geld en betaal nooit schulden af. Door het geven van geld en/of het afbetalen van schulden faciliteer je het gokgedrag van je vader/moeder.

  • Laat je ouder zelf bedenken wat hem of haar gaat helpen in deze situatie. Wanneer je je vader/ moeder alles uit handen neemt leert hij/zij niet om zelf tot een oplossing te komen met als gevolg dat je vader/moeder gewoon kan doorgaan met gokken, want de rest wordt toch al geregeld.

  • Steun je ouder in het vinden van oplossingen, bijvoorbeeld door het samen opstellen van een stappenplan om schulden af te lossen.

Voor meer informatie over schuldhulpverlening ga naar:

Waar moet ik schuldhulpverlening aanvragen? | Rijksoverheid.nl

3) Verlaag de drempel naar hulpverlening

Weinig mensen overwinnen zelf een verslaving. Dat komt niet door te weinig wilskracht. Het is gewoon heel moeilijk om te stoppen met iets waar je afhankelijk van bent geworden. Gelukkig bestaan er veel soorten hulp. Van online hulp tot therapie met medicijnen. Naast professionele hulp zijn er zelfhulpgroepen. In deze groepen vinden mensen met een gokprobleem steun bij elkaar.

Kijk voor een overzicht van hulp op de pagina van onze Hulpzoeker

4) Bied perspectief

Soms wil een gokker geen hulp. Het kan erg lastig zijn om de stap te nemen om iets aan een verslaving te doen. Dit heeft te maken met angst voor verandering en een onzekerheid over wat er komen gaat. De toekomst lijkt een zwart gat. Bied daarom perspectief, bijvoorbeeld door:

  • Te zorgen dat je ouder iets leuks heeft om naar uit te kijken als hij of zij verandert. Een beloning in het vooruitzicht maakt dat iemand gemotiveerder is om zijn/haar gedrag aan te passen.

  • Herinner je ouder eraan hoe het was toen er nog geen gokproblemen waren. Dit helpt je vader/moeder om zich te herinneren hoe fijn het leven kan zijn wanneer hij/zij niet gokt.

5) Zoek zelf hulp als praten niets verandert

Het komt voor dat praten niet (meer) mogelijk is, bijvoorbeeld als:

  • iemand blijft gokken;

  • iemand agressief of gewelddadig is;

  • of wanneer geldproblemen jou en je thuissituatie raken.

Denk dan vooral aan jezelf en aan je eigen veiligheid. In zulke situaties kun je beter professionele hulp zoeken.

Kijk hier voor Hulp voor naasten.

6) Een ander uitschrijven

Wanneer bovenstaande geen oplossing biedt kun jij als naaste ook je dierbare uitschrijven. Hiervoor heeft Cruks een speciaal onderdeel voor naasten:

Een ander uitschrijven

Article Block
Ervaringsartikel

"Het is nooit te laat!"

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

Ervaring van A. met loket kansspel

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

"het gesprek heeft me echt geraakt"

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

‘Alles wat ik vertrouwde, klopte niet meer.’

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

Podcast: het verhaal van een ervaringsdeskundige en zijn partner.

Lees verder
Direct contact met een hulpverlener?

Persoonlijk, gratis & anoniem

Whatsappen

Tussen 8.00 en 00.00

Chatten

Tussen 8.00 en 00.00

Bellen

Dag en nacht bereikbaar

Forum

Dag en nacht

Actueel over dit onderwerp